Størrelsesguide og vejledning til siddebolde og træningsbolde

Størrelsen på siddebolden eller træningsbolden afhænger af højden på den person som skal anvende den. 

 

OBS: Hvis du oftest har sko på når du sidder på bolden så husk at tage højden på skoen med i din højde. 

 

XS (42-45 cm) - passer en højde op til 140 cm

(53-55 cm) - passer en højde mellem 140 og 160 cm

(65 cm) - passer en højde mellem 160 og 180 cm

(70-75 cm) - passer en højde mellem 180 og 200 cm

XL (80 cm) - passer en højde over 200 cm

 

Hvor meget skal siddebolden pumpes?

Når du bruger siddebolden som stol er det vigtigt at den har den rette størrelse i forhold til din højde for at du kan opnå en ergonomisk stilling. Størrelsen vælger du ud fra vores størrelsesguide herover.


Bolden behøver ikke at blive pumpet til sin maks diameter og må maksimalt være pumpet til det som størrelsen angiver. Den skal være så tilstrækkelig hård at du ikke føler at du synker ned i den. 


Ligger du i den lave ende af størrelsesintervallet kan det være en ide at pumpe bolden op så den har en diameter på 3-5 cm under den maksimale diameter.


Eksempel: Er du 160 cm høj og har købt en bold i størrelse 65 cm, anbefaler vi at du starter med at pumpe bolden op til 60 cm. Føles den for blød eller ikke stor nok kan du fylde lidt mere luft i og prøve igen.


Herunder finder du en videoguide til korrekt pumpning og illustrering af den ergonomiske siddestilling. 

 

 

Ikke alle pumper er egnet til vores siddebolde da det kræver et vis tryk at kunne fylde det sidste og altafgørende luft i bolden for at opnå den rette størrelse og hårdhed. Vi anbefaler derfor en fodpumpe eller en cykelpumpe i fodmodel. En håndpumpe og en elektrisk madraspumpe kan oftest ikke levere det nødvendige tryk.

 

Hvordan skal jeg sidde på min siddebold?

 

For at sidde ergonomisk må du ikke synke ned i bolden men skal mere sidde ovenpå den. Når du sidder skal dine hofter være lidt højere end knæene og du skal kunne have fødderne fladt på jorden. Hvis du føler at du glider af bolden eller skal spænde meget i mave og ben så er den for stor. Hvis dine knæ er højere end hoften er den for lille. 


Er størrelsen lidt for stor kan du prøve at lukke lidt luft ud af bolden. For at kunne bruges som stol skal den dog stadig være relativ hård så du kan sidde ergonomisk og du må ikke synke ned i den. Er størrelsen for lille kan du prøve at måle bolden for at se om den har nået sin maksimale diameter. Har den det og er stadig for lille ombytter vi gerne til nummeret større. Viser det sig at bolden er for stor til dig bytter vi selvfølgelig også til en mindre (inden 30 dage). 

 

 

Der er ikke nogle forkerte siddestillinger på en siddebold når den bruges som stol. Når bolden har den rette størrelse i forhold til dig vil det føles naturligt at sidde ergonomisk korrekt med ryggen i dens naturlige S-form. Dermed ikke sagt at du ikke kan sidde på andre måder.


Nøgleordet er nemlig bevægelse og den næste stilling er altid den bedste.


Det er her siddebolden har sine fordele fordi den naturligt og ubevidst opfordrer til bevægelse mens du sidder. Du kan rulle frem og tilbage på bolden, fra side til side, hoppe let. Det behøver ikke være store bevægelser men kan være meget diskret. Det essentielle er at kroppen hele tiden er i gang med mikrobevægelser som holder musklerne og blodcirkulationen aktiv.


Du kan altså sagtens falde lidt sammen og sidde med rundet ryg på en siddebold ligesom du kan på en stol, men du vil som regel hurtig skifte stilling fordi bolden naturligt opfordrer kroppen til det.

Hvordan måler jeg størrelsen på min siddebold?

For at være sikker på at du har pumpet siddebolden til den korrekte størrelse er det vigtigt at du måler den.


Vores erfaring er at mange ikke “tør” pumpe den mere efter den har nået en vis størrelse. Men den kan altså godt tåle det. Bare du holder sig inden for den maksimale diameter, som er angivet af boldens størrelsesmærkning. 


Derfor er det vigtigt at du løbende måler boldens størrelse. Det gør du nemmest ved at benytte en af følgende løsninger:

Mål siddeboldens størrelse under bordet. 

Find et passende bord og mål højden fra bordets underkant og ned til gulvet med en tommestok (Mål 1) Læg derefter siddebolden under bordet med boldens ben ud til siden. Mål så fra bordets underkant og ned til bolden (Mål 2). 


Træk Mål 2 fra Mål 1 og du har boldens diameter.

Mål siddeboldens omkreds og regn diameteren ud 

Med et blødt målebånd måler du omkredsen rundt om bolden der hvor den er størst (benene måles ikke med). Boldens omkreds divideres med pi (3,14) for at finde boldens diameter.

Hvordan bruger jeg min siddebold bedst?

Når du i første omgang skifter stolen ud med en ergonomisk siddebold kan du hurtigt opleve træthed i ryggen og ømme muskler. Det er helt naturligt fordi kroppen er kommet lidt på arbejde og du bruger nogle muskler din krop ikke er vant til at bruge på den måde. Det er kun gode tegn på at det at bruge bolden som stol har en gavnlig effekt på din krop.


Oplever du denne træthed eller ubehag anbefaler vi at du i starten bruger siddebolden som supplement til din traditionelle stol. Det kan fx være du sidder på bolden fra morgenstunden og bytter ud efter formiddagspause eller at du skifter stolen ud med siddebolden efter frokost. 


Langsomt vil din kernemuskulatur blive stærkere og du vil opleve at kunne sidde på bolden længere tid ad gangen. Til sidst kan du helt erstatte din traditionelle stol med en ergonomisk siddebold.


Hvis du har en siddebold derhjemme i din størrelse er det oplagt at bruge den i situationer hvor du alligevel sidder ned. Det kan være en ide at tilføje siddebolden til nogle faste rutiner, hvor du ellers ville sætte sig på en stol. Det kan være når du spiser morgenmad, ser tv-avis, hjælper med lektier eller sidder foran computeren. På den måde kan du få lidt aktivitet ind i ellers inaktive situationer. Derudover kan siddebolden selvfølgelig også bruges til deciderede træningsøvelser.